NM045: hunter complex - here is the night ep

NM045: hunter complex – here is the night ep

format: cd (sold out) / digital
released: december 17 2009

tracklisting
1.here is the night
2.here is the night (cosmic manifestation mix by garçon taupe)
3.here is the night (another version by spoelstra)
4.here is the night (coen oscar polack’s morning version)
5.fashion street (extended instrumental)

hunter complex

info
Here Is the Night EP is the first release by Hunter Complex. Under this name Lars Meijer creates music with a clear influence of synthpop and new wave from the eighties. In January 2010 his debut album Hunter Complex will be released. As a starter, Narrominded presents this cd (also available as a free download) containing reworks of the track Here Is the Night by Garçon Taupe, Spoelstra and Coen Oscar Polack. Lars Meijer was previously active in electronic music acts Living Ornaments and Psychon and is the co-owner of the Narrominded label. Around the turn of the century, under the moniker Larz, he created two lo-fi pop albums that reached a cult-status internationally. ‘Call Larz another bedroom genius – which he is, but he’s got that extra bit of special something about him’, Allmusic.com said at the time.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=zCE7uKjz07g]

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=QIPFILzkAPU]

press downloads
hi-res image of cover
press release (english)
press release (dutch)

reviews

dark entries
july 28 2010
by didier becu

Eeder hadden we het al over Hunter Complex die mij heerlijk wist te verrassen met zijn synthpop dat ontegensprekelijk gebaseerd is op de jaren ’80 en daar tamelijk unieke dingen wist met te doen.

Als aanloopje tot die eerste cd bracht het Nederlandse label Narrominded de single “Here is the night” uit, die je trouwens op de site gratis kan downloaden.

Zoals eerder vermeld is Hunter Complex het new wave/synthpopproject van de Nederlandse electronica-artiest Lars Meijer.

Het is maar de vraag of we een gratis EP (die dus ook als volwaardige cd in digipack verkrijgbaar is) even streng moeten beoordelen dan wanneer je er geld moet voor neer leggen. Zoals tegenwoordig bij alle singles het geval is, is dit weer een uitgebreide collectie van remixes geworden (niet dat je dat nu echt hoort want artiesten als Garçon Taupe, Spoelstra of Coen Oscar Polack maken het origineel bijna onherkenbaar) en het durft wel eens de richting uit te gaan van Jan Hammer en mensen met een goed geheugen weten dat dit de ex-jazzartiest is die destijds hoge toppen scoorde met zijn Miami Vice-nummertjes, een serie waar Lars Meijer een zwak voor heeft.

Synthpop met een funky touch dus en alhoewel ik het best leuk vindt sluipt ergens het gevaar dat u zou kunnen denken dat de full cd van Hunter Complex van hetzelfde laken een broek is, wat dus niet het geval is.

6/10

original article

kwadratuur (track review)
june 21 2010
by johan giglot

De Nederlander Lars Meijer moest nog een elektronisch eitje uitbroeden dat totnogtoe onaangeroerd was gebleven: eentje waarin synthpop en new wave-invloeden zijn diepgelaagde laptopmuziek mochten vervoegen. Het gevolg is het project Hunter Complex, waar de gratis te downloaden ep ‘Here Is the Night’ alvast een eerste voorsmaakje weggeeft. Een kleine handvol onherkenbare remixen van labelvrienden als Garçon Taupe, Coen Oscar Polack en Spoelstra zorgen niet enkel voor een extra diepgang, maar ook een grote diversiteit die ook de kunde van de remixers aardig in de verf zet.

Over de audio
Single ‘Here Is the Night’ zelf is een typisch speeltje van Meijer: eentje waarbij hij op de dunne touw balanceert tussen commerciële 80’s popingrediënten en hoog geavanceerde elektronica. Synthesizertunes die liever niet dan wel teruggehoord worden, een oppervlakkig disco-elektro ritme en tenenkrullend handgeklap vormen een totaalbeeld waarvoor de dertiger met donkere stem de luisteraar toefluistert. Gelukkig heeft Hunter Complex deze track ook boordevol details, minuscule inhoudswijzigingen en extra aansporende patronen gestoken. Wat op het eerste gehoor, mede dankzij enkele vreemde melodiesprongen, vrij akelig en lelijk overkomt, blijkt dus begenadigd met een zorgvuldig uitgedokterd totaalbeeld waarmee dit plaatje helemaal thuis hoort in de Narrominded-stal.

original article

kwadratuur (ep review)
june 18 2010
by johan giglot

Hunter Complex is één van de vele alter ego’s van Lars Meijer, medestichter van het befaamde Narrominded-label dat inmiddels reeds tien jaar kwalitatieve elektronica voorop plaatst. Na muzikale oefeningen als lo-fi popsongwriter (Larz), met hiphoptronica (Living Ornaments) of in het IDM-wereldje (Psychon) haalt de hyperactieve doe-het-zelver nu zijn voorliefde voor synthpop en new wave uit de jaren ’80 uit de kast. Als voorbode op een volwaardig album (dat inmiddels ook reeds het licht mocht zien), gooit Hunter Complex alvast deze gratis downloadbare ep op de markt, waarbij nummer ‘Here Is the Night’ ook door bevriende labelgenoten onder handen wordt genomen.

Disco deuntjes, foute synths en Italian houseritmen: Meijer maakt er een sport van om met veel kitsch iets hips te maken. Denk aan Moroder die met Sister Sledge huwt en voor hun avondfeest OMD hebben gevraagd om de openingsdans te voorzien, maar dan anno 2010. ‘Here Is the Night’, de single die uit het titelloze debuut van Hunter Complex werd geplukt, balanceert in elk geval tussen hip en nep.

Garçon Taupe heeft de boel omgetoverd in een ritmisch potten- en pannenspel dat met enkele hoge fluittonen even richting etnische muziek neigt, maar later leentjebuur gaat spelen bij de oude Aphex Twin. Schuifelende elektroclashritmen en onderliggende, industriële baspulsen: de ‘Cosmic Manifestation Mix’ zou als abstract maar smaakvol kunnen bestempeld worden.

Spoelstra doet in ‘Another Version’ wat met overstuurde discotunes, metaalklanken en rock’n’roll-drumwerk: een nogal zware en moeilijke combinatie. Dan doet Coen Oscar Polacks ‘Morning’ versie het een stuk kalmer aan met langzaam omrollende, ambienteske klanktapijten waarin een onaards diepe spoken-wordstem zich met natuur-, ruis en bruisgeluiden vermengt. Dit stukje erg uitgepuurd sfeerwerk biedt een kleine vijf minuten uiterst boeiende luisterelektronica.

Hunter Complex scoort uiteindelijk nog even voor open doel met een instrumentale versie van ‘Fashion Street’ als extraatje. Live piano, gitaar en sexy sax gaan weer net niet in de fout door een soort van lounge souljazzgeheel te vermengen met complexe ritmeshuffles.

Dit elpeetje pakt uit met een goed half uur elektronische smaakmakerij die een gezonde glimlach met een hoog compositieniveau vermengt. Een prima gevoel voor melodie en diepgang in combinatie met een grote diversiteit maakt dat deze cd niet echt overkomt als een remixplaat, maar veeleer als een staalkaart van de Narrominded-artiestenstal.

original article

fret
march 2010

nm045-hunter-complex-here-is-the-night-ep-fret-review

musicfrom.nl
february 3 2010
by eric rijlaarsdam

Binnenkort verschijnt bij Narrominded het titelloze debuutalbum van Hunter Complex. Dit is een project van Lars Meijer, die eerder actief was in Psychon en Living Ornaments en een aantal jaren geleden een tweetal lo-fi popalbums maakte. Bovendien is Meijer mede-eigenaar van Narrominded.

Als opwarmertje voor het album heeft Narrominded de ep ‘Here Is The Night’ uitgebracht. Deze ep is op cd verkrijgbaar, maar ook gratis te downloaden. Op ‘Here Is The Night’ vinden we vier versies van de gelijknamige track en daarnaast de ‘Extended Instrumental’ versie van het nummer ‘Fashion Street’.

Na de lo-fi pop van Larz en de experimentele elektronica van Psychon en Living Ornaments, gooit Meijer het met Hunter Complex over de synthpop boeg. De albumversie van ‘Here Is The Night’ is een donker synthpopnummer met een duidelijk jaren ’80 gevoel en nogal monotone zang. Een geslaagd nummer dat veel goeds belooft voor het album.

Hierna volgt een drietal remixen van ‘Here Is The Night’, waarvan die van Spoelstra het dichtst bij het origineel blijft. De remix van Garçon Taupe begint met tribal-achtige ritmes uit een doosje en eindigt met toongeneratorgeluiden die we ook kennen uit Eboman’s ‘Donuts With Buddah’. Coen Oscar Polack’s ‘Morning Version’ van ‘Here Is The Night’ is een zeer trage ambientversie.

De afsluitende track op ‘Here Is The Night’ is ‘Fashion Street’ in de ‘Extended Instrumental’ versie. Dit is een rustige poptrack met eveneens een duidelijke link naar de jaren ’80, compleet met foute gitaarsolo. Het nummer is echter lang niet zo donker als ‘Here Is The Night’.

‘Here Is The Night’ is een interessante ep, waarvan vooral de titeltrack ons nieuwsgierig maakt naar het album van Hunter Complex.

original article

cracked
january 2010

Releasing a CD-single with one outtake of a regular album with four remixes and one unreleased track, and all that as a pre-release to the coming album, is a tactic usually employed by major labels. But here it is narrominded, one of the most renowned, one hundred percent independent labels still around, and there is no idea that the Dutch label would try to get into the major charts or try its luck on the stock exchange. It is just to eclectic in its musical tastes and to openminded and focused on the music in its releases.

Lars Meijer and Coen Oscar Polack, the two minds behind the label narrominded as well as various musical projects, amongst them Hunter Complex, which is Meijer and his solo visions of music, can be trusted to follow their tastes more than their briefcases. Moreover, the remixers are all from the scene that has built around the label, such as Garcon Taupe (who have just released on Narromined), Spoelstra (who have an album coming up called “The almighty internet”) and Oscar Coen Polack himself. And finally, this EP is also available as a free mp3 download, so it is really more an introductory card to the label.

Albeit a rather restricted one. The music, starting from the song “here is the night”, is restricted to basic keyboard and synthesizer beats and harmonies, very much like the electro beat experimented with in the early Eighties and which Mute records took its first steps towards eternal fame in. Narrominded haven’t found their Depeche Mode yet, unfortunately. Only the original track has vocals, sung in perfect mimicry of the dark, almost gothic electro-pop that I remember from my early teenage-hood. Hunter Complex really states that he used a lot of synties from the Eighties (bad luck for anybody who sold his old synthies ten years ago for cheap, because now they seem to be in big demand and you may get top dollar for it) but also perused the boundary-less recording possibilities available nowadays.

To the remixes: Garcon Taupe focuses on the percussive parts and dabbles with multi-layered beats and synthie-congas. Spoelstra reduces the song to a synthie-bedroom wizard version and what is possibly a one-take recording. It seems to me that at one point he hit the wrong note and – which is always a good tactic – remained hitting it until it starts to sound meant that way and becomes meaningful and fitting. Coen Oscar Polack finally takes out the rhythm totally and turns the song into a slowly flowing ambient track with the vocals reduced to a humming, transcending instrumental layer adding bass in the back. No, it is not like Psychic TV, only somewhat.

The final track, another Hunter Complex original, is another odd pop song somehow re-vived from the Eighties. “Fashion Street” has high pitched comic vocals on the intro, glass chime synthies and even that sort of echoy saxophone and wailing guitar that makes late night, rainy street scenes in action movies from the Eighties so cool. You know, the point in the plot where the main hero is all alone and has to get to grips with all he has done wrong and how come everything seems to be against him. That is usually the point where he drives his sports car through Los Angeles at night and from there onwards everything turns towards his way and he kills the main gangster / gets the girl finally / saves his friendship.

I am currently looking forward if that time machine effect will work out on the full length album that will be released this month. Otherwise I will have to go and see if I can find Live and Die in L.A. on DVD.

written in music
january 5 2010
by edwin hofman

Achter Hunter Complex gaat Lars Meijer schuil, een van de drijvende krachten achter het Nederlandse label Narrominded, dat al geruime tijd garant staat voor sterke electro- en ambientreleases. Als voorproefje van het te verwachten album ‘Hunter Complex’ verscheen onlangs de ep ‘Here Is the Night’.

Lars Meijers voorliefde voor synthpop uit de eerste helft van de jaren tachtig bleek onder meer al uit zijn bijdrage aan de Briano Eno cover-cd ‘Another Another Green World’ (Narrominded, 2009). Het titelnummer van de ep ‘Here Is the Night’ is enigszins vergelijkbaar: vlotte, vocale synthpop met een stemmige ondertoon en een scheut italo die zeker naar meer smaakt. Toegankelijk maar eigenzinnig.

Remixes
De ep bevat nog een drietal remixes. Garçon Taupe, regelmatig bejubeld vanwege zijn split-lp met Legowelt, komt verrassend uit de hoek met bijna tribale percussie over een relatief kaal old school electrotapijt. Spoelstra levert een robuuste versie af met een noeste beat en een scala aan elektronische loopjes, akkoorden en sequences.

Lars Meijer werkte in het verleden al samen met Coen Oscar Polack (onder meer in Living Ornaments en Psychon). De lange, experimentele interpretatie van Polack staat haaks op de eerdere mixen van ‘Here Is the Night’: we horen geen beat, maar wel een hypnotiserend stuk dat de luisteraar op niet onaangename wijze langzaam uit het lood trekt.

Hunter Complex zelf mag vervolgens de ep afsluiten middels het lichtvoetige ‘Fashion Street’ waar piano, saxofoon en akoestische en elektrische gitaar opduiken. Verrassend, en wat vloekend met de overige nummers laat deze track wellicht het andere uiterste van het spectrum van Hunter Complex horen. Het maakt nieuwsgierig naar het album, dat weleens een breed elektronisch palet zou kunnen bestrijken. Op basis van eerder werk van Hunter Complex, én het label Narrominded, mogen we zeker rekenen op boeiend luistervoer.

original article

vital weekly
december 29 2009
by frans de waard

Lars Meijer is the active man behind the Narrominded label, but also as a musician with Living Ornaments and Psychon. He also recorded solo music, which I didn’t know, as Hunter Complex. Early 2010 he will release his debut album ‘Hunter Complex’ and stir up interest he now releases a CDEP ‘Here Is The Night’, along with remixes by Garcon Taupe, Spoelstra, Coen Oscar Polack and an extended instrumental piece. He started doing his solo music a long time, behind a piano and recording them onto a four track, until he reached the limitations of those methods. Now he sings again, uses analogue synthesizers and no doubt uses the computer to record it on. Its no longer Larz (as such he recorded two lo-fi pop albums) but Hunter Complex. His piece here is an uptempo electro piece, with influences of italo music and electro-pop. It could as well have been on any ‘Snow Robots’ compilations from Suction Records (whatever happened there, I wonder?). A great piece. In the three remixes, each of the remixer takes one or two sounds that they like and expand on that. Distinctly more ‘dance’ oriented tracks at work here, with a stomping version by Spoelstra. Polack’s version is the morning after chill out remix. Meijer’s own ‘Fashion Street’ is a laidback jazzy tune with a leading part for saxophone, and may seem a bit out of place but it made me altogether very anxious to hear his album. His two pieces are different from eachother, but could make a great album.

original article

subjectivisten – caleidoscoop
december 24 2009
by jan willem broek

Dit jaar is een sterk muziekjaar geweest, hetgeen niet in de laatste plaats geldt voor het kwaliteitslabel Narrominded met vele hoogwaardige releases. Daarnaast is het ook een jaar geweest met veel terugkeer naar de jaren 80, dus de new wave en donkere synthpop tieren welig. Gooi die twee zaken bij elkaar en je komt al gauw uit op Hunter Complex, het nieuwe project van Lars Meijer, één van de oprichters van het Narrominded label en tevens lid van de formaties Living Ornament, Psychon en Psychon Troopers. De mini Here Is The Night is een opwarmer voor het in 2010 te verschijnen hele album. Naast de titeltrack staan er ook 3 uitstekende remixen hiervan op door Garçon Taupe, Spoelstra en Coen Oscar Polack en tevens de track “Fasion Street”. Het veelbelovende geheel houdt het midden tussen New Order, Brian Eno, Cabaret Voltaire en OMD. Je hebt het gevoel weer een ouderwetse 12″ in handen te hebben, zij het dat de muziek en het medium echt wel van nu zijn. Eén hand diep in het verleden en de blik op de toekomst gericht, zoiets. Het maakt meer dan nieuwsgierig naar het vervolg.

original article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *