NM029: coen oscar polack - psychic investigations

NM029: coen oscar polack – psychic investigations

format: cd-r (sold out) / digital
released: february 1 2008

tracklisting
1.bekkende nederlander (for han bennink)
2.psychic investigations
3.cathode ray mission
4.this moody sky today (for joni mitchell)
5.om namah shivaya (for alice coltrane)
6.rural escapism

coen oscar polack

info
Coen Oscar Polack is one half of electronica duo Living Ornaments and co-owner of Narrominded. On Psychic Investigations he collects six tracks in a more longform and abstract vein than the work of Living Ornaments. The title track is a piece made for a performance during the no-)TOON) festival 2007 in Haarlem and is constructed from sounds recorded from the heating system of De Vleeshal, the museum of contemporary art in Haarlem. The other tracks are based on the sounds of guitar, saxophone and cymbals.

credits
All music and photography by Coen Oscar Polack
‘Psychic Investigations’ was made for a performance during the no-)TOON) festival in Haarlem, The Netherlands in march 2007. It is constructed from sounds recorded from the heating system of De Vleeshal, the city’s museum of contemporary art.
Mastered by Lars Meijer, Coen Polack

press downloads
hi-res image of cover
press release (english)
press release (dutch)

reviews

gonzo (circus)
july 2008
by pv

nm029-coen-oscar-polack-psychic-investigations-gonzo-circus-review

file under
march 29 2008
by storm

Ze staan al een tijdje gebroederlijk naast elkaar op mijn desktop. Twee keurig genummerde zipjes. 2095.zip en 2096.zip. Zelfs al op mijn oude pc. Met dat handige overzettooltje dat Microsoft meelevert met Vista pompte ik ze zo met de rest van mijn gegevens over. Zonder dat ik ze tot nu toe beluisterde, stonden Hydrus’ Interleaves en Coen Oscar Polack’s Psychic Investigations zij aan zij rechtsboven in mijn scherm. Het kwam er gewoon niet van om de zips uit te pakken en deze eens rustig te gaan beluisteren. Er was altijd weer die met enveloppen gevulde blauwe Curver-bak die leeg moest. Op de een of andere manier trek ik toch de harde waar voor op de digitaal aangeleverde promo’s. Alhoewel, dit zijn niet eens promo’s, deze twee cd’s kunnen door Jan en alleman gedownload worden. Geheel gratis ook nog eens en in superieure kwaliteit. Maar zipjes vergeet ik dus gemakkelijker om te beluisteren dan echte cd’s. Het is gênant, maar waar.

Gelukkig waren ze bij het sympathieke Narrominded zo vriendelijk om ook harde waar aan te leveren, zodat ik dus via de blauwe Curver-bak alsnog luisterde naar deze twee releases. Dat bleek, dat zul je altijd zien, voorwaar geen straf te zijn. Vooral de ambient van Polack’s release intrigeert en dan met name het titelnummer. Hiervoor heeft hij geluiden van het verwarmingssysteem van het Haarlemse museum voor moderne en hedendaagse kunst opgenomen. Om dat te draaien in een kantoor als het mijne waarin je altijd zacht het geluid hoort van de luchtcirculatie was ronduit bizar. De twee leken eerst afstandelijk in gesprek met elkaar, maar gedurende de tien minuten die het nummer duurt en waarin ik het volume geleidelijk opschroefde, versmolten de twee als het ware met elkaar. En zodra de saxofoon in de laatste minuut invalt vluchtte het nummer door het rooster in het plafond weg. Een rare gewaarwording, maar je begrijpt vast wel dat dit soort muziek nou niet bepaald voor jan en alleman te harden is, laat staan dat ik in woorden uit kan drukken hoe wonderschoon Polack’s muziek is. Wie wat minder abstract wil, kan bij Hydrus terecht. Alhoewel ook allerminst mainstream zal alleen al door de meer uptempo beats die het duo Herman Wilken en Almer Lücke aan hun ijle synthesizerklanken toevoegt het meer mensen aanspreken. Af en toe is het net Jan Hammer op downers en dat bedoel ik dus lief. Heel erg lief zelfs. Maar om toch nog een beetje smaakcorrect uit de hoek te komen zal ik ook nog even de voorspelbare naam van Autechre laten vallen. En nu stop ik met dit stukje en ga ik naar de Narrominded-site om te kijken of de langverwachte cd van Boutros Bubba al te downloaden valt. Shit, nog geen spoor van te bekennen..

subjectivisten – caleidoscoop
march 7 2008
by jan willem broek

Coen Oscar Polack, ik val maar meteen met de muzikant in huis, is de helft van het sterke duo Living Ornaments en tevens samen met Lars Meijer eigenaar van het minstens zo sterke label Narrominded. Een label met twee gezichten, namelijk een rock-gezicht en een elektronica-gezicht. In beide categorieën weten ze hoge ogen te gooien. Tot de laatste categorie behoort de muziek van Coen Polack. Zijn cd Psychic Investigations is duidelijk een stuk abstracter dan de speelse ambient van zijn andere band. De gelijknamige track bevat geluiden die opgenomen zijn tijdens het no-)TOON) festival dat in 2007 in Haarlem is gehouden. Hiervoor heeft hij de geluiden van het verwarmingssysteem van De Vleeshal, het museum voor eigentijdse kunst in Haarlem, gebruikt en die verwerkt tot een bloedstollende, bijna 10 minuten durende industriële ambient soundscape. Het geluid is sec genomen kil en kakofonisch, maar wordt met subtiele warme hand omgetoverd tot een bezwerend en sfeervol stuk. Dat komt mede door de toevoeging van de saxofoon. Dit contrast tussen elektronische en akoestische muziek weet hij ook perfect te benutten. Leunend op je verkeerde been sta je stevig in je schoenen. De compositie eindigt vrijwel verstild, wat voor een spannende en tegelijkertijd rustgevende afsluiting zorgt. Voor de resterende 5 tracks gebruikt hij als bouwstenen gitaar, saxofoon en bekkens. Hiermee creëert hij zijn elektronische klanklandschappen vol abstract en organisch geluid. Living Ornaments heeft doorgaans sterke titels, maar de openingstrack “Bekkende Nederlander” (voor Han Bennink) hier mag er ook wezen. Coen gebruikt soms een enkele gitaarflard om die te laten verdwalen in een gruizig elektronisch geheel, waarbij ook regelmatig gruizige beats en glitch om de hoek komen kijken. Dat hij met deze materie er een melancholisch geheel van weet te maken, met name in het prachtige voor Joni Mitchell gemaakte “This Moody Sky Today”, is bijzonder knap. Steeds weer wordt je getrakteerd op onbekend geluid dat zich als een vertrouwd element in je weet te nestelen. Het album voorzien van mooie artwork is gratis te downloaden, maar kan ook gewoon aangeschaft worden bij dit sympathieke label.

original article

vital weekly
february 19 2008
by fdw

Also on Narrominded is a release by Coen Oscar Polack, who is one half of Living Ornaments and co-owner of the label. For the no-)TOON) festival 2007 in Haarlem he created a piece of music based on the heating system in De Vleeshal and that became the title piece of his release. It’s the most abstract piece of the six on the release, since it doesn’t use any instruments, save for a bit of saxophone towards the end. For the other pieces he uses guitar, saxophone and cymbal. The computer is an all important tool to change and recreate sounds, but throughout it’s possible to recognize the original input. Polack plays an interesting mix of musique concrete, microsound and noise, between drone and rhythm. It bounces towards all directions, but curiously Polack knows how to keep control over the material and how to deliver an album that sounds both varied and coherent. The ambience of ‘This Moody Sky Today’ (for Joni MItchell) versus the hectic of ‘Bekkende Nederlander’ – that is the strength of this album.

original article

momi
february 5 2008
by stanley

Na releases van o.a. Makazoruki, Boutros Bubba, Gone Bald en Pfaff dwaalt Narrominded opeens weer helemaal van het gitaarrock-pad af met twee nieuwe (gratis te downloaden) platen: Hydrus brengt ons hun eerste full-length album “Interleaves”, en Coen Oscar Polack (de helft van Living Ornaments) presenteert zes stukken op “Psychic Investigations”.

Het duo Hydrus maakt bijzonder elegant geproduceerde electronica. Vaste factor in de nummers op dit album zijn zweverige, aanzwellende synthsounds. Die worden in sommige nummers omlijst door hoekige en metalige ritmes, maar soms ook voorzien van lekker gruizige beats. Ik heb zelf een voorkeur voor de (relatief) scherpere nummers, zoals Telluric, dat doet denken aan de tijden van Artificial Intelligence. Een nummer als Sideview (check hier de clip van Videotroopers) zal liefhebbers van de oudere Autechre zeker bekoren.

Coen Oscar Polack tapt uit een experimenteler vaatje. Het titelnummer van deze plaat is bijvoorbeeld opgebouwd uit geluiden van de buizen en machinerie van het verwarmingssysteem van De Vleeshal in Haarlem. Zoemende geluiden overheersen ook de meeste andere nummers. Ik vind dit altijd een paradoxaal genre: Het verloop van de stukken is zeer uitgesponnen, en toch haal je er het meeste uit als je de hele tijd oplet. Pas als je er inzit, begin je je af te vragen wat je hoort en waar het heen gaat, en dat is volgens mij de insteek, hoewel ik dat niet zeker weet. Overigens is deze plaat niet zo abstract als het nu misschien lijkt. De stukken bestaan overwegend uit warme klanken, en hier en daar voegt een saxofoon een verrassende live-feel toe aan de dronerige omgeving.

Beide releases zijn gratis te downloaden van de Narrominded website. Interleaves is tevens in hun online shop verkrijgbaar als gelimiteerd pakket met cd + dvd (met drie clips van Videotroopers), en ook Psychic Investigations is op cd te krijgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *